GR-11. Del refugi de Vallferrera a Ansalonga. Jornada 21.

Ja en plena alta muntanya cal arribar a la Portella de Baiau per entrar en territori andorrà. I no és del tot fàcil. La seva altura, 2757m no és el principal problema sinó el terreny pel qual s’acaba coronant aquest port. Durant el primer tram es passa pels fantàstics i verds Pla de Boet i Pla de Baiau. Es passa el refugi i l’estany del mateix nom i llavors comença una pesada pujada amb molt de pendent i per terreny de pissarra que fa relliscar cada pocs passos. Com que les vistes cap a la Vall Ferrera són meravelloses l’esforç queda compensat. La Portella de Baiau fa límit estatal i de parc natural. Del de l’Alt Pirineu es passa al de les Valls del Comapedrosa.

Un cop a Andorra el terreny de la baixada no té res a veure amb el de la pujada i el sender travessa congestes i llacs encara congelats en ple estiu. Ràpidament el refugi de Comapedrosa queda a la vista i una aturada és recomanable per conèixer aquest bonic refugi, el seu entorn i els seus amables guardes.

Cap a Arinsal, el següent punt habitat del GR, la baixada és directa aprofitant la canal del torrent que es creua, per pont, un parell de cops. El sender per Arinsal és asfaltat, clar, i s’enfila per una urbanització fins trobar un camí costerut que du al coll de les Cases. És una pineda de pi negre que agitada pel vent fa respecte. El terreny més aviat sorrenc queda erosionat pel pas dels caminadors i les arrels dels pins queden al descobert. Gens desagraïdes, ajuden al caminant formant còmodes graons per enfilar el pendent. Passat el coll, la baixada serpenteja per corriol fins el nucli d’Arans on es podria finalitzar la jornada si l’hotel es troba obert. En el meu cas, continuant cap al sud, l’he finalitzada a Ansalonga.

El pla de Boet
El pla de Baiau
El refugi de Baiau
L’Estany de Baiau
Estany encara congelat, ja a Andorra
El refugi de Comapedrosa
Arinsal
Arans

One thought on “GR-11. Del refugi de Vallferrera a Ansalonga. Jornada 21.

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: