GR-11. De Tavascan al refugi de Vallferrera. Jornada 20.

En aquesta jornada es deixa la vall de Cardós per entrar a la de Vallferrera. Dues valls pallareses amb una preciositat gens contaminada per la ma dels constructors. Tot l’entorn pertany al parc natural de l’Alt Pirineu i un dels seus molts atractius és el pas d’aquest sender, el GR-11.

El GR aprofita tots els camins antics de comunicació entre nuclis, camins de comerç i de festeig entre la gent d’aquestes valls. De Tavascan la pujada és immediata i sense concessions cap al coll de Tudela, tot passant pel nucli de Boldís Sobirà. Gairebé tota la pujada és a solei, amb mates baixes i amb herba fresca i humitat als racons per on baixa aigua. Passat el port de Tudela, un port amb formes suaus de prat i on joves pastors manen el seu ramat d’ovelles. La baixada cap a Àreu és a través dels boscos de Tudela, de pi negre quasibé amb exclusivitat. Abans d’Àreu, els prats i bordes de Costaix constaten l’activitat ovina de la zona.

El GR no passa per Àreu però queda a cinc minuts. El descans i l’hospitalitat hostalera dels pallaresos es pot aprofitar sense rumiar-s’ho gaire.

D’Àreu al refugi és una pujada contínua per la Vallferrera. Hi ha pista polsosa pels cotxes i sender que la cicatritza pels caminants. El refugi queda al peu de la Pica d’Estats i a uns quinze minuts hi ha un gran aparcament. El trànsit de gent muntanyenca, en un dissabte estiuenc, és del tot lògic.

Boldís Sobirà
Bordes de Custoix sota els boscos de Tudela
Arribant a Àreu
Per Vallferrera entre parets de pedra seca
Arribant al refugi de Vallferrera

2 thoughts on “GR-11. De Tavascan al refugi de Vallferrera. Jornada 20.

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: